Kryptovalutor

Du kan redan nu använda kryptovaluta på vissa ställen när du vill göra inköp. Flera använder sina “wallets” för att sända valuta till vänner i andra länder, eller på militära uppdrag. Det är snabbt, lätt och smidigt.

Pengarna når mottagaren på några minuter mot en mycket liten avgift. Det krävs förstås att du har registrerat ett konto där du har din egen “wallet”.

Vad är kryptovaluta?

Det finns runt tusen kryptovalutor, Bitcoin är den äldsta och mest kända. Etherum betraktas som nummer två och är en familj av valutor. Teknologin är komplicerad, man kan enkelt säga att detta är poster i en databas som bara kan förändras om man uppnår speciella villkor. “Miners” är de som godkänner transaktionerna i det öppna nätverket, när en transaktion är godkänd blir den en del av blockkedjan och läggs till nätverket. Nätverket är anonymt men helt öppet och man kan se när valuta flyttas mellan konton.

Hur kan jag tjäna på detta?

Antingen tjänar man på detta som investerare eller som privat konsument. Det finns många sätt att nyttja fördelarna med kryptovaluta. Som konsument kan du göra en mindre investering som kan växa på lång sikt eller nyttja möjligheten att betala och skicka valuta fram och tillbaka. Som nybörjare behöver du alltid rådfråga en kunnig kryptoinvesterare, men om du vill nyttja alla praktiska delar med exempelvis Bitcoin är det enkelt att hantera detta precis som vilket bankkonto som helst.

Du kan kostnadsfritt gå med i en känd och etablerad online tjänst för kryptovaluta och skaffa dig en egen plånbok, en “wallet”. Detta är en fysisk enhet som lagrar både de offentliga och dina privata nycklar när du gör kryptovalutatransaktioner – ungefär som ett bankkonto. Du kan göra överföringar till och från ditt bankkonto, du kan köpa kryptovalutor på bästa sätt och även använda denna att handla med från din wallet. Detta är enkelt, snabbt och bekvämt.

Framtiden för kryptovaluta

Framtiden för kryptovaluta

Det kan komma att bli naturligt att ha konton i banken och “wallet-konto” i samma andetag i framtiden, det är redan naturligt för flera och otroligt bekvämt. En problematik är att framtagning av exempelvis Bitcoin, så kallad “mining”, inte räknas som miljövänlig. Elon Musk och Tesla som gått före i användning av Bitcoin har nu ställt villkor på detta för att införa det som betalningsmedel, vilket förmodligen gör att hållbarheten ses över. När kryptovaluta blir hållbart finns det troligen inte längre någon argumentation kvar för att stoppa dess framfart.

Vad är risken?

Att spekulera i valuta är alltid en risk, oavsett om du gör det i traditionella valutor eller i kryptovaluta. Valuta fluktuerar upp och ner och du behöver vara kunnig för att köpa och sälja i rätt ögonblick. Den som exempelvis köpte Bitcoin när värdet var lågt under pandemin har tjänat mycket på detta idag, frågan är hur framtiden kommer att se ut. Bitcoin är på väg in i finrummen som betalmedel och om detta breddas kommer värdet att öka. En långsiktig investering i kryptovaluta är betydligt bättre för nybörjaren än kortsiktiga spekulativa investeringar.

Hur fungerar Kryptovalutor?